Körömvirág
Calendula officinalis

A körömvirág az egyik legrégebb óta használt gyógynövényük. Már a kora középkorban isi ismerték és használták gyógyításra. Napjainkban az egyik legelterjedtebb kerti növény, hiszen élénk sárga virágaival az udvarok igazi ékessége. Széleskörűen felhasználható a gyógyításban, mind külsőleg, mind belsőleg.
Hatóanyaga, színező anyaga a szirmaiban található, melyet gondos szárítással igyekeztünk megőrizni.

Körömvirág szárítmány

Körömvirág szárítmány

A növény: kb 50 cm magas növény, melynek szára bársonyosan szőrős, levele tojásdad. A leveleken ugyancsak pici puha szőrök találhatóak. Fészekvirágzata élénk sárga színű.

Hatóanyaga: flavonoidok, karotinoidok, szaponinok, triterpének, illóolajok, E-vitamin, illóolajat, keserűanyagot, gyantát és természetesen színezőanyagot.

Felhasználása: Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra, vértisztításra kiváló. Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Fogíny ápolására szájvízként is használják. Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhe mértékben stimulálja az ösztrogénhormon termelését. Fájdalmas menstruáció és az azt kísérő idegesség esetén is használható. Fűszerként szép sárga színt és enyhén csípős ízt ad a rizsnek, joghurtnak, vajnak, omlettnek.

Külsőleg visszérgyulladásra, rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására, fehérfolyás elleni öblítők alkotórészeként alkalmazzák. Hegesítő tulajdonsága érvényesül zúzódásoknál, fagydaganatnál, ekcémáknál és keléseknél. Sikerrel alkalmazzák bőrgyulladások és nyálkahártyapanaszok gyógyításánál.

A körömvirág enyhítő és viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezeléseknél használatos. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr-és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.

Elkészítése
Fürdőként: 100g szárított növényt leforrázunk, majd a fürdővízhez öntjük. Egy fürdő húsz percig tartson.
Teaként: 1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk 1/4 liter vízhez. Nem főzzük, csak forrázzuk (a felforrt vizet pár pillanatig állni hagyjuk, utána öntjük a szárított vagy friss növényre), majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas.
Egy kis érdekesség: Régen még esőjósnak is hívták, mert ha reggel 7 óráig nem nyíltak ki a virágai, az esőt jelentett.

Felhasznált irodalom:
Dr. Oláh Andor: A természet patikája Kossuth Könyvkiadó, 1989.
Rápóti Jenő- Romváry Vilmos: Gyógyító növények Medicina Könyvkiadó, 1974.
Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai Black & White Kiadó, 1999.